Hai........hai....Amacam dgn my first entry? Sudah cuba ker hidangan yg aku post itu? Pd Alang, Ipah n Deqno kalo mau mai turun JB noo...(bwk Adam sekali). Xder Adam no treat ok! Kali nie aku nk post satu resepi yg 1st time aku buat dalam versi layer. Puding milo namanya n aku buat thn lepas. Waktu nie buat konon2 utk bekal hb aku blk jb (tggl asing at that time). Kebetulan plak ada milo skit (huh dh keras kekong dh pun). Ada try satu resepi nie tp aku lupa dh empunyanya saper. Sory ek take it without permission. Apa2pun aku dh buat mmg sodapp. Thanx a lot pd yg publish resepi nie. Hb aku kata ok cuma kena maniskan skit. Aku nie spesis suka break the rules. Jd aku buat xikut sukatan sgt. Ikut kepala aku jer nk buh bnyk mana. Mcm terer jer aku nikan. Olh sbb suka mnderhaka pd resepi sbb itu prmukaan puding aku tue sikit lg nk sama dgn planet marikh. Nk tau apa rahsia muka puding jd cenggitu? Haaa....sbb aku xtapis dianyer agar2 pas masak. Tp xperlah at least aku tau knp tiap resepi puding disuruh utk menapis agar2 slps ianyer larut. Ok jom tgk resepinya. Senang jerr cuma perlukan korangnyer kesabaran utk melapis. Xder kesabaran hmm....payah skit. Tp apa-apa pun korang kena try.
Puding Milo
Lapisan milo
8gm agar2 tali
Air ikut sukatan pada pembungkus
1/2 cawan gula
3/4 cawan milo (serbuk koko pun blh)
1. Masak agar2 dgn air hingga larut
2. Setelah larut masukkan gula dan milo dan kacau hingga xberketul2
3. Selepas semuanya larut tapiskan agar2 sebelum dimasukkan kedalam loyang
4. Biarkan ianya keras sedikit
5. Bila agar2 dah agak beku cucuk2 sedikit permukaan agar2 sebelum dituang lapisan yang kedua supaya puding tidak tertanggal dan melekat cantik
Lapisan susu
10gm agar2 tali
Air ikut sukatan pada pembungkus
1/2 cawan gula
1 cawan susu sejat
Esen vanila (aku guna esen coklat)
1. Masak agar2 dgn air hingga larut
2. Setelah larut masukkan gula dan kacau hingga betul2 gula larut
3. Masukkan susu sejat dan esen
4. Dgn perlahan2 tuang puding keatas agar2 milo tadi dan biarkan sehingga agak2 keras
5. Selepas itu tuang pula agar2 milo dan ulangi proses yang sama hingga adunan habis
Mmg sedap dimakan sejuk. Tambah2 cuaca panas. Xlarat asyik nk minum air jer. Sesekala membasahkan tekak dgn puding pun not bad kan. Selamat mencuba geng
Yg bawh ni lak marble cheese cake. Pun versi si tanggang gak tp sib baik rupa bau dn rasa xberubah. Dianyer cheese aku amek resepi lain cekelatnye resepi lain lak. Asalnyer kena buat lapis2 tp malas aku nk melapis last minute aku pun marblekan jer dia. Time aku buat nie aku teringin sgt nk mkn kek. Tgh2 mlm lak tue dh kul sebelas lbh mana der kedai bkk lagi. Jd dgn semangat yg masih membara utk memenuhkan tembolok ni aku pun buatlah kek. Kul satu baru siap. Pulunla aku laki bini mkn. Mlm minggu tue yg gagahkan juga. Kalo hari bkerja huh mintak selisih. Kalo blh dapur pun aku xnk tgk. :). Melampaukan! Hb aku baca nie msti menyirap jer dia. Kuikuikui
Marble Chocolate Cheese
Bahan A ( gaul sebati dan masak atas api perlahan sampai semuanye bersatu padu. lepas itu biarkan suam seketika)
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu sejat
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
Bahan B (diayak)
3/4 cawan tepung gandum
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
Bahan C (dipukul)
4 biji telur
Klik sini untuk resepi cheese nya
1. Dengan menggunakan senduk, satukan bahan B dan C ke dalam bahan A secara berselang seli
2. Apabila sudah sebati tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dgn kertas kalis minyak/gris dgn marjerin pun blh.
3. Tuang adunan cheese keatasnya dan buatla marble ikut suka masing2.
4. Kukus selama 45minit -1 jam.
5. Dh blh ngapp...
Sedap cubalah. Saper yang first time buat pun compem msti jdnyer
No comments:
Post a Comment