Sunday, 5 June 2011

Simple Breakfast

Pening nk pkkan apa sarapan nk buat untuk husband. Dulu masa duk asing lantaklah hai xsarapan pun xper.  Kdg2 malasnyer pasal, sarapan tue blh bring forward ke minum petang. Skrg dah duk serumah nie mintak mahaplah nyah nk bring forward nie. Kena ikut time ok. Nk2 si suami nie ada gastrik. Rupa2nyer dia nie on omeprazole. Aku pun br tau bila bongkar2 dia nyer beg ubat aritu. Hmmm kalo xtau tue blh gak bermalas2malasan tp dh tau nie xsampai hati lak. Sbb aku pun pengidap gastri gak. Sakit wooo... gastrik. Muntah2 dibuatnyer. Tp gastrik aku nie ntahla xtau nk ckp. Tiba2 jer. Aku terlbh mkn pun kdg2 kena attack gak. Tak mkn lgla cari nahas. Jd dh duk berdua nie mkn aku on time jer beb. Tak mkn kang dianyer bebel masyaallah menikam lubuk hati aku nie. Sakit derr....Bila dia bebel kdg2 aku rasa kena pisau pun xseperit ckp dia tue. Tp apa dia ckp tue mmg betul pun cuma bila dia start membebel aku dah rasa dia mcm watak pengetua dlm cita juvana tue. (Sorry boss. Nie gurauan semata2. Jgn halau sy tido luar ek. Hehe)




Jd inilah breakfast aku. Tgk gambar tue nampak mcm biasa jerkan tp dianyer rasa best. Dh brp kali dah buat nasi goreng nie untuk bekal husband. Dia nie mkn jer sumer tp kalo dia kata sedap tue hmm maknanyer dia suka sgt n lain kali kena buat lagi. Jd resepi nie khas untuk org yg tahap kerajinannyer suam2 kuku mcm aku n blh gak untuk org bujang yg dapurnyer xder lesung. (masa buat nie mmg xder lesung tp skrg nie dh beli dah) Kwang2...

Nasi Goreng Rencah Maggi
(untuk 3 orang)

3 cawan nasi sejuk
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
3 biji cili api (ikut tahap kepedasan)
Sepeket perencah maggi kari (apa2 perencah pun xper tp kalau kari lagi umphh)
Ayam/udang/sotong (aku guna sosej n filament crab jer)
Garam


1. Cincang halus bawang merah, bawang putih dan cili api.
2. Tumis bahan diatas hingga naik bau
3. Kemudian masukkan lauk jika ada. Xnk buh lauk pun xper. Apo yg ado yolah dik non
4. Bila sudah agak garing masukkan perencah maggi dan bubuh sedikit air (jgn bnyk lak)
5. Perasakan dengan garam. Tak perlulah bubuh pak aji sbb perencah tu pun dh cukup ajinye.
6. Selepas itu bubuh nasi dan gaul hingga semuanya bercampur rata.

Taraaaa....dh siap. Sonang yo kan. Selamat mencoba..........














No comments:

Post a Comment